Wat is HDR televisie?

Het staat steeds vaker aangegeven bij de specificaties van een tv, maar wat is HDR televisie? HDR staat voor ‘High Dynamic Range’ wat weer staat voor een beter zichtbaar contrast tussen de helderste en donkerste delen van een beeld op de televisie. Zowel de tv als de content die weergegeven wordt dient geschikt te zijn voor HDR weergave. 

Televisie is sinds de vorige eeuw een van de belangrijkste entertainment mogelijkheden. We genieten allemaal van bijvoorbeeld YouTube- of Netflix-shows. En onze mobiele telefoons en computerschermen zijn eigenlijk ook een soort verkleinde tv’s. Door de technologische vooruitgang zijn de schermen en displays uiteraard veranderd. Soms ging het om grote veranderingen, zoals bijvoorbeeld 4K tv of OLED schermen. En soms om keine, zoals de zoveelste aanpassing van een softwarematige beeldverbeterende functie van een fabrikant.

In de categorie ’grote veranderingen’ valt een opvallende verbetering van de kijkervaring die wordt verkregen door HDR. In dit artikel wordt uitgelegd wat het is, wat je er aan hebt en welke soorten er zijn. Uitgebreide specificaties worden achterwege gelaten.

Realisterbeeld met een beter contrast

Schermen worden dus elke dag beter. Vergelijk tv’s vanaf begin 2010 met die van vandaag. We hebben een enorme stap voorwaarts gemaakt. Maar wanneer je kijkt naar de kleuren in de echte wereld dan lijken ie niet goed overeen te komen. Dit geldt vooral wanneer je let op schaduwen en kleurbereiken. Daarom is HDRWat is HDR televisie ontwikkeld. Als voorbeeld nemen we wolken. Hoewel ze wat transparant zijn en lijken te versmelten met de lucht om hen heen, kunnen onze ogen gemakkelijk onderscheid maken tussen de twee. Dit is allemaal mogelijk dankzij de effecten van licht en schaduwen. HDR probeert dit digitaal na te bootsen en het contrast te verbeteren. Heldere kleuren kunnen nog helderder worden en de donkere tinten kunnen nog donkerder worden, net als de wereld om ons heen. Een normale tv heeft een helderheid van bijvoorbeeld 500 cd/m2, terwijl de HDR bijvoorbeeld 1000 cd/m2 nits helderheid kan produceren.

Bij HDR gaat het niet om de technologie die zorgt voor een breed kleurbereik, al wordt er bij HDR content wel van een breed kleurbereik gebruik gemaakt.

Niet elke HDR is HDR

Video HDR is geïnspireerd op fotografische HDR, maar het is iets anders. Tv’s met deze technologie hebben de neiging om ons meer kleuren te laten zien en een meer dynamisch bereik te hebben, terwijl foto’s nog steeds gewone foto’s zijn, alleen geproduceerd met behulp van een soort AI.

Een HDR-certificatie op een tv zegt niet alles. Het betekent dat het HDR-inhoud kan afspelen. Maar het betekent niet dat het HDR goed kan afspelen. Er bestaan verschillende HDR standaarden: HDR10, Dolby Vision, HDR10 +, HLG en Advanced HDR van Technicolor. Ze verschillende op gebieden als:
– de maximale helderheid. Bijvoorbeeld 1000 tot 4000 cd/m²
– het aantal kleurgradaties dat kan worden weergegeven. Bijvoorbeeld 10 of 12 bit

We zullen de standaarden kort behandelen. Voor uitgebreide specificaties per besproken standaard kun je terecht op Wikipedia.

De verschillende standaarden

HDR10-standaard

HDR10 is de originele HDR-standaard die door veel fabrikanten is gebruikt. Uiteraard moet HDR10-gecertificeerde technologie aan bepaalde normen voldoen waaronder een 10-bit kleurdiepte.

Omdat het de meest populaire en meest gebruikte standaard is, zijn de meeste tv’s en spelers ermee compatibel. Ook is veel HDR-content (zoals blu-ray’s & streaming content) geschikt voor de HDR10 standaard.

Zijn Dolby Vision en HDR10+ beter?

Eén standaard is vaak niet genoeg. Verschillende fabrikanten besloten hun eigen hun eigen HDR variant te maken. Dolby ontwikkelde Dolby Vision zodat deze kon worden gecombineerd met hun Atmos-technologie om zo de ultieme bioscoopervaring te kunnen creëren. Uiteindelijk bereikte Dolby Vision ook consumenten. een belangrijk verschil is dat HDR10 de beeldweergave softwarematig scene voor scene verbetert, terwijl Dolby dat frame voor frame doet. Theoretisch zou dit betere resultaten moeten geven, maar in de praktijk valt dat tegen. De standaard wordt door flink wat minder apparaten ondersteund. Desalniettemin is het niet slecht en zeker geen stap achteruit.

Samsung wilde zelf ook een stndaard. Ze zitten achter een andere technologie: HDR10+. Het is vergelijkbaar met Dolby Vision, want ook daar worden de beelden frame voor frame verbeterd. De specificaties verschillen echter wel.

Advanced HDR van Technicolor

De nieuwste standaard waar we het over moeten hebben is Advanced HDR van Technicolor, een resultaat van samenwerking tussenLG en Technicolor. Het belangrijkste minpunt van deze technologie is dat het tot nu toe alleen op LG-tv’s wordt ondersteund.

Net als elke andere HDR technologie in dit artikel, moeten er speciale codecs zijn geïntegreerd in een tv om deze standaard weer te geven. Er zijn weinig apparaten die Advanced HDR ondersteunen.

HLG – De belangrijkste concurrent

Hoewel LG en Technicolor niet veel succes hadden, deed HLG dat wel en het is heel belangrijke technologie met betrekking tot HDR. In tegenstelling tot alle eerder genoemde formaten, kan HLG (Hybrid Log Gamma) gebruikt worden bij tv-uitzendingen en is daarom makkelijk in de huiskamers te krijgen. De samenwerking tussen het Engelse BBC en de Japanse omroep NHK heeft voor een flinke verspreiding van deze standaard. Er is veel content beschikbaar. Van documentaires tot de nieuwste sportevenementen.

De nep-HDR-implementaties

De meest populaire implementaties zijn niet de enig beschikbare. Er zijn ook zogenaamde ‘nep’-implementaties te zien. Met bepaalde softwarematige aanpassingen wordt beweerd dat je vanaf je ‘gewone’ tv een HDR-achtige ervaring krijgt.

Voor een goede HDR-ervaring is het noodzakelijk dat de tv (groepen van) pixels kan dimmen. Wanneer dat niet kan kunnen nep-implementaties de helderheid eenvoudig op maximaal zetten en de kleuren een beetje aanpassen.

Soms wordt HDR verward met UHD-weergave, ook bekend als 4K. Hoewel HDR wordt gebruikt met de 4K-technologie om een beter en scherper beeld te krijgen heeft UHD niets te maken met HDR. 4K gaat om het verhogen van het aantal pixels en daarmee het verkrijgen van een scherper beeld. Ook daarbij is het van belang de weergegeven content gemaakt is voor 4K weergave.

De TV is net zo belangrijk als de content

Het laatste wat we willen vermelden is het belang van zowel content als technologie. Deze gaan hand en hand en zijn bij voorkeur op elkaar afgestemd.

Het afspelen van een 360p-video op een 4K/UHD-tv geeft je geen echt verschil, omdat die video niet echt is ontworpen om te worden weergegeven op een display met zo een hoge resolutie. Zo heeft een HDR-geschikte televisie ook geschikte HDR content nodig om deze goed te kunnen weergeven.

Wanneer een film of tv-programma wordt geproduceerd krijgt die ook bepaalde kleurgradaties. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat sommige scènes gedimd moeten worden, terwijl er tevens wat kleurverschuiving kunnen plaatsvindt. Er wordt eenvoudigweg wat software-magie gecreëerd. Maar alsbesloten wordt dat de inhoud niet wordt ontworpen voor HDR-schermen, dan kan een HDR televisie geen goocheltruc doen om het echt te laten werken. Zowel de TV als de content moeten dus op elkaar afgestemd zijn om een perfecte kijkervaring te krijgen.

Is HDR wat voor mij?

Dit artikel geeft antwoord op de vraag: wat is HDR televisie? De vervolgvraag is of je het belangrijk genoeg vindt om er rekening mee te houden bij de aankoop van je nieuwe televisie. Nu 4K (UHD) de standaard wordt, kan HDR tegenwoordig echt zijn kwaliteiten laten zien. HDR10 en Dolby Vision zijn absoluut niet universeel, maar lijken de goede kant op te gaan. Als je het budget hebt en op zoek bent naar een 4K-ervaring, dan is het ook zinvol om HDR te overwegen. De kans is groot dat je het een meerwaarde zult vinden.

Bekijk aanbiedingen van HDR tv’s bij de MediaMarkt.

4.5/5 - (8 stemmen)

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker


schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0