Televisie specificaties

Uitleg specificaties televisieWat betekent resolutie en wat betekent contrastratio? Naast het type scherm (bijvoorbeeld OLED) en het beeldformaat heeft een televisie specificaties om rekening mee te houden. In veel gevallen staat in advertenties informatie over deze kenmerken zodat (mede) aan de hand daarvan bepaald kan worden of de tv aan de wensen voldoet.

Tv specificaties: contrastratio

Dit geeft weer hoe groot het verschil is tussen de ‘kleuren’ wit en zwart dat de televisie kan weergeven. Hoe groter dit verschil, hoe mooier het beeld. Bij een contrastratio van 2000 : 1 zijn er 2000 stappen in kleur nodig om van zwart naar wit te gaan. Een contrast ratio van 3000 : 1 is beter, omdat er nu meer kleurnuances weergegeven kunnen worden. Dit wordt ook wel het schermcontrast genoemd. Hiernaast bestaat ook de term ‘dynamisch contrast’. De ratio’s hierbij lijken veel beter, omdat bijvoorbeeld 50.000 : 1 goed mogelijk is. Deze waarde wordt gemeten nadat (digitale) beeldbewerkingen hebben plaatsgevonden. Bij het vergelijken van contrast ratio’s is het dus zaak om geen schermcontrast ratio te gaan vergelijken met een dynamisch contrast ratio. Het is in een winkel lang niet altijd duidelijk welk ratio bedoeld wordt. Wanneer u een contrastratio tegenkomt die hoger is dan 2000:1 dan heeft u zeer waarschijnlijk te maken met een dynamisch contrast. In principe is het beter om schermcontrast ratio’s te vergelijken, maar deze worden niet door alle fabrikanten opgegeven. Het contrast ratio is een aardige waarde om het contrast van verschillende schermen te vergelijken, maar het zegt niet alles. Het is raadzaam om zelf voor de aanschaf te kijken of het contast naar wens is. De kleur wit is door tv’s prima weer te geven. Belangrijker is om te bekijken of zwart beeld ook echt goed zwart is en niet donkergrijs. OLED tv’s beschikken over een bijzonder goede zwartwaarde.

HDR

Er zijn nieuwe standaarden ontwikkeld voor een beter zichtbaar contrast. Wanneer een tv daaraan voldoet dan is het display is feller dan voorheen en ook het kleurbereik is verbeterd. Dit ultra hd premium logo - contrastratiokomt het beeld duidelijk zichtbaar ten goede. De standaarden hebben de namen ‘HDR 10’ en ‘Dolby Vision’. De laatstgenoemde stelt zelfs nóg hoge eisen aan het contrast dan het al duidelijk verbeterde ‘HDR 10’. TV’s met de nieuwe HDR standaard zijn te herkennen aan het ULTRA HD PREMIUM logo. LG gebruikt een eigen ‘OLED HDR’ logo. Er zijn ook tv’s die niet over één van deze logo’s beschikken, maar wel aangeven dat ze HDR signalen aan kunnen. Je kunt er op basis van die aanduiding echter niet zeker van zijn dat ze voldoen aan HDR 10 en/of Dolby Vision.

Resolutie

De resolutie bepaalt hoe scherp een beeld kan worden weergegeven. Een beeldscherm bestaat uit vele beeldpunten (pixels). Hoe groter het aantal beeldpunten hoe scherper het beeld eruit kan zien. Een resolutie wordt uitgedrukt in het aantal horizontale en verticale pixels wat een scherm kan weergeven.

Full HD en 4K (ultra HD)

Televisie - uitleg specificaties resolutieDe belangrijksteresoluties zijn 920 x 1080 (=’full HD’) en 3840 x 2160 (=’4K’, ‘UHD’ of ‘Ulta HD’). Omdat veel televisiekanalen in HD-kwaliteit wordt dat de standaard. Een 4k beeldscherm kan nóg scherper beeld weergeven. Er is steeds meer 4K beeldmateriaal beschikbaar. Het gaat dat bij voorbeeld om sommige tv uitzendingen, sommige Netflix series/films en vele Bluray discs

Beeldbron en resolutie

Naast een goede resolutie is ook een goede beeldbron belangrijk om uiteindelijk een scherp beeld te krijgen. De kwaliteit van een film in HD-formaat is bijvoorbeeld beter dan dat van een film in DVD-formaat. Het standaard DVD-formaat bevat namelijk ‘maar’ 720 x 480 beeldpunten (HD-ready). Een HD tv kan dit wel omzetten naar een groter formaat, zodat het beeldvullend wordt weergegeven. Maar omdat de DVD niet genoeg beeld-informatie bevat voor weergave in full HD, zal het er dan minder scherp uitzien op een full HD televisie. Een bluray disk ondersteunt full HD en ook 4k wél. Voor meer detail-informatie over resoluties kunt u kijken op Wikipedia.

Helderheid

De helderheid wordt uitgedrukt in het aantal candela (maat voor lichtsterkte) per vierkante meter: cd/m2. Een hogere waarde geeft aan dat er helderder (hogere lichtsterkte) beeld verkregen kan worden. 500 cd/m2 of 550 cd/m2 zijn gangbare waardes.

Responstijd

De responstijd van een lcd televisie geeft aan hoe snel een pixel (beeldpunt) op het beeldscherm kan veranderen van helemaal zwart naar wit en weer terug naar zwart. Dit zegt wat over hoe snel een pixel van kleur kan veranderen. Des te sneller dit kan, des te soepeler snelle beelden weergegeven worden. Het wordt uitgedrukt in het aantal milliseconden (ms). Een responstijd van 6 ms is beter dan een van 8 ms. Vooral wanneer de lcd tv gebruikt wordt voor gamen is het goed om hier op te letten. Sommige fabrikanten communiceren een responstijd die lager ligt dan 6 ms. In dat geval wordt zeer waarschijnlijk een alternatieve versie van de responstijd gecommuniceerd (zoals de snelheid waarmee een pixel verandert tussen bepaalde grijstinten), die de waarde gunstiger voorstelt dan die in werkelijkheid is. Bij plasma tv’s kunnen pixels vrijwel meteen veranderen naar de juiste kleur. Hierbij is de responstijd niet zo relevant. Vaak wordt deze dan ook niet vermeld bij de specificaties.

Specificaties tv: hertz

Televisie - uitleg specificaties hertzWaren eerst tv’s met 50 hertz (ook wel afgekort Hz) gangbaar, nu worden televisies met ondersteuning van de 100 hertz beeldtechniek steeds meer gemeengoed. Het aantal hertz geeft aan hoeveel beelden per seconden de televisie weergeeft. Tot op zekere hoogte geldt: hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender en rustiger het beeld wordt waargenomen. 100 hertz is duidelijk beter dan 50 hertz. Bij het spelen van games kan het echter zinvol zijn om, indien mogelijk een 100 hertz tv in te stellen op 50 omdat de software anders in bepaalde gevallen voor een kleine beeldvertraging kan zorgen die ten koste gaat van de reactietijd. Sommige televisies zetten het bronmateriaal om naar wel 200 of meer beelden per seconde. Bij scenes met veel bewegende beelden kan dit een averechts effect hebben: er kunnen dan randen om objecten op het beeld verschijnen. Dit wordt ook wel halo-effect genoemd.

Aansluitingen

Een tv kent diverse aansluitingen voor andere apparaten, zoals een receiver, dvd-recorder of spelcomputer. We zullen ze hier niet allemaal bespreken. Nieuwe tv’s hebben in de regel de beschikking over de meest gangbare. Bij het uitzoeken van een nieuwe TV is het in elk geval goed om na te gaan welke apparaten u eraan wilt koppelen en of de TV hier de mogelijkheden voor biedt.

Aansluitingen tv: HDMI

Een HDMI 1.3 aansluiting is in staat om HD beeld te transporteren. Deze aansluiting wordt dan ook steeds belangrijker. Het kan daarom raadzaam zijn om te letten op het aantal HDMI-aansluitingen bij het uitzoeken van een nieuwe tv. De opvolger van de HDMI 1.3 is de HDMI 1.4 aansluiting. Die is in staat om 3D beelden te ontvangen. Er is ook een andere HDMI-kabel voor nodig.

TV als computerscherm

Wanneer u uw computer wilt aansluiten op uw tv dan dient u na te gaan welke mogelijkheiden uw computer hiervoor biedt. Er bestaan namelijk veel variaties. De hierboven genoemde HDMI-aansluiting is een mogelijkheid, maar niet elke computer heeft een dergelijke uitgang. Bekijk daarom goede aansluitmogelijkheden van uw computer en die van de tv die u op het oog heeft.

Internetaansluiting

Een internetaansluiting op de tv is vrijwel standaard geworden. Handig om via apps content te bekijken maar het  geen vervanging van een computer.  Vele modellen beschikken over WIFI-techniek almede een vaste aansluiting om de internetverbinding mogelijk te maken. De mogelijkheden verschillen per fabrikant. Hierbij enkele voorbeelden:
– Apps die speciaal voor gebruik op tv gemaakt zijn, kunnen veel extra’s toevoegen zoals social media (bijvoorbeeld Facebook, Youtube en Twitter), nieuws, het weerbericht enz. Per fabrikant verschilt het (groeiende) aanbod in apps.
– Sommige tv’s met een internetaansluiting beschikken ook over een ingebouwde webbrowser om over het internet te surfen. Als dat het geval is dan is het goed om er rekening mee te houden dat die webbrowsers niet alles kunnen weergeven zoals op een normale pc. De mogelijkheden hangen af van de internettechnieken die door de betreffende brouwsers ondersteund worden.
– De verbinding met internet geeft veelal de mogelijkheid om updates van de software van de televisie via die weg door te voeren als alternatief voor het updaten via een usb-stick.

Bekijk de beste verkochte OLED tv’s bij de MediaMarkt.

> LED of OLED televisie?

schermkennis.nl