Levensduur en gebruiksduur televisie

De levensduur van een televisie hangt voor een belangrijk deel af van het gebruik, de plaats waar die staat/hangt, het merk en het type. Een algemeen geldend antwoord op de vraag wat de levensduur is, is niet te geven. Echt slechte toestellen worden eigenlijk niet meer verkocht. Maar er zit elektronica en software in. Er kan bij individuele toestellen natuurlijk altijd wat stuk gaan.
Een belangrijk onderdeel is het scherm. Er wordt gezegd dat de verlichting van een LCD 40.000 – 60.000 uur mee kan. (O)LED zelfs nog langer. Het is echter maar de vraag of de elektronica het zo lang uithoudt.

Levensduur en gebruiksduur televisie

Eerst en korte uitleg van de termen levensduur en gebruiksduur:
Technische levensduur: hoelang de televisie meegaat, voordat die stuk is en niet meer kan worden gebruikt.
Gebruiksduur verwachting: hoelang wordt de televisie naar verwachting gebruikt voordat er een nieuwe aangeschaft wordt.

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de levensduur van je televisie scherm. Zo speelt de schermtechnologie een rol. Of je nu kiest voor een LCD-scherm, LED-scherm, OLED TV of QLED TV, elk type heeft gemiddelde levensduur en gevoeligheid voor problemen zoals inbranden.
Daarnaast draagt ook het gebruikspatroon bij aan hoe lang een televisie meegaat. Het aantal uren dat je tv dagelijks aanstaat, kan sterk variëren, wat invloed heeft op de algehele levensduur van het apparaat.
De kwaliteit van het model is eveneens een factor die niet over het hoofd gezien mag worden. Een hoogwaardige televisie gaat doorgaans langer mee dan een minder duurzaam model.

In dit artikel duiken we dieper in op deze onderwerpen en bieden we tips om de levensduur van je televisie te helpen maximaliseren.

Gebruiksduur LCD, LED, QLED OLED TV

De wens om gebruik te kunnen maken van nieuwe technieken (bijv. 4K of HDR) of een groter scherm zijn veel voorkomende redenen om een nieuwe tv te kopen. Niet iedereen is even gevoelig voor nieuwe mogelijkheden en de gebruiksduur is zo bekeken dus persoonlijk.

Wanneer een tv stuk gaat, kan de gebruiksduur verwachting echter van belang zijn. Consuwijzer geeft aan:

“In de wet staat dat u recht hebt op een goed product. Gaat een product al snel kapot, dan is het niet goed. Dit wordt ook wel ‘ondeugdelijk’ genoemd. In dat geval hebt u vaak recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Ook als u geen garantie hebt of als de garantieperiode voorbij is. Hoe lang hebt u recht op een goed product? Dat hangt ervan af hoelang het product normaal gesproken meegaat.”

De vraag is dus: wat is een normale gebruiksduur verwachting van een televisie? Hierover is nogal wat discussie. UNETO-VNI heeft hier onderzoek naar gedaan en heeft het afhankelijk gemaakt van de aanschafprijs van nieuwe, ongebruikte (dus geen schowroommodellen) tv’s:

Aanschafprijs Gebruiksduur verwachting
€ 0 – € 2993 jaar
€ 300 – € 4994 jaar
€ 500 – € 9995 jaar
> € 10006 jaar

Tabel: Gebruiksduur verwachting televisies – bron: UNETO-VNI

Gemiddelde levensduur tv van verschillende soorten televisies

Bij het overwegen van de aankoop van een nieuwe televisie, is het handig om te begrijpen hoe lang deze kan meegaan. De levensduur van een televisie hangt voor een belangrijk deel af van het gebruik, de plaats waar die staat/hangt, het merk en het type. Een algemeen geldend antwoord op de vraag wat de levensduur is, is niet te geven. Echt slechte toestellen worden eigenlijk niet meer verkocht. Maar er zit electronica en software in. Er kan bij individuele toestellen natuurlijk altijd wat stuk gaan, voordat je er eentje wil kopen met nieuwe mogelijkheden.
Een belangrijk onderdeel is het scherm en LCD, LED, OLED en Qled hebben hun eigen eigenschappen. Het eerste type dat we behandelen is het LCD-scherm.

> Naar de Televisie prijsvergelijker

Levensduur televisie

LCD-scherm levensduur

Gemiddeld kan de verlichting van een LCD-televisie scherm tussen de 30.000 en 60.000 uur meegaan. Wanneer we uitgaan van 45.000 uur bij gebruik van 5 uur per dan dan komt het neer op afgerond 25 jaar. De kans is groot dat de tv vervangen is voordat de schermverlichting op is. Echter, dit betekent niet dat de beeldkwaliteit gedurende deze hele periode constant blijft.
Naarmate de tijd vordert, kunnen problemen optreden zoals afnemende helderheid. De kwaliteit van het scherm kan na ongeveer 40.000 uur geleidelijk verminderen, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals gebruikspatronen en modelkwaliteit.

Het volgende kan helpen wanneer je de levensduur van een LCD-televisie wilt verlengen:

 • Beperk de helderheid: Te veel helderheid kan ervoor zorgen dat de achtergrondverlichting sneller slijt. Je kunt de helderheid beperken tot wat nodig is voor comfortabel kijken.
 • Zorg voor voldoende ventilatie: Televisies produceren warmte, en zonder voldoende ventilatie kan deze warmte de interne componenten beschadigen.
 • Levensduur van LED-scherm

  LED-televisies zijn een variant van LCD-televisies. Ze worden vaak geprezen om hun gemiddelde levensduur die langer is dan die van traditionele LCD-televisies. De levensverwachting van de verlichting van een LED-tv scherm kan oplopen tot ongeveer 100.000 uur. Dit betekent dat bij 5 uur kijken per dag, het licht van het LED-televisiescherm bijna 55 jaar kan blijven functioneren. Dat is extreem lang.

  Voordelen van LED-technologie:

 • Lager energieverbruik dan bij traditionele LCD-schermen, wat resulteert in minder warmteproductie, een belangrijke factor in de levensduur van de componenten.
 • Betere helderheid en contrast vergeleken met traditionele LCD-schermen

 • Maatregelen om de levensduur van een LED-televisie te verlengen:

 • Zorg voor regelmatige reiniging van ventilatieopeningen om oververhitting te voorkomen.
 • Pas de helderheidsinstellingen aan naar een comfortabel niveau dat niet maximaal is; dit kan slijtage verminderen.
 • Gebruik energiebesparende instellingen waar mogelijk om de belasting op de LEDs te minimaliseren.
 • Vervolgens wordt het interessant om te kijken naar OLED-TV’s, een andere populaire technologie met unieke kenmerken en onderhoudsbehoeften.

  Levensduur van OLED TV’s

  OLED-televisies staan bekend om hun indrukwekkende beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten en levendige kleuren. Over het algemeen kan worden verwacht, dat ook een OLED-TV scherm ongeveer 100.000 uur mee gaat, wat neerkomt op de eerder genoemde bijna 55 jaar.
  Een OLED-schermen heeft zowel voordelen als nadelen hebben:

  Voordelen OLED TV’s:

  • Uitstekend contrast en zwartwaarden
  • Hoog dynamisch bereik
  • Brede kijkhoeken

  Nadelen OLED tv’s:

  • Risico op inbranden bij statische beelden
  • relatief hogere kosten in vergelijking met andere schermtechnologieën

  Om de levensduur van een OLED-televisie te verlengen, zijn er verschillende stappen die gebruikers kunnen nemen:

  1. Beperk de blootstelling aan statische afbeeldingen of menu’s om het risico op inbranden te minimaliseren.
  2. Gebruik ingebouwde schermbeveiligingsfuncties zoals pixel-shifting en dimming om inbranden te voorkomen. Meestal heeft de tv standaard al een beveilig aanstaan om inbranden te voorkomen/verminderen.
  3. Stel de helderheid van het scherm in op een comfortabel maar niet maximaal niveau om slijtage van de pixels tegen te gaan.
  4. Zorg voor regelmatige updates van de firmware om mogelijk nieuwe optimalisatietechnieken voor het scherm te implementeren.

  Deze acties helpen niet alleen bij het behouden van de beeldkwaliteit, maar dragen ook bij aan een langere levensduur van het apparaat. Het juiste onderhoud en gebruik zijn zinvol om optimaal te genieten van de geavanceerde technologie die OLED-TV’s bieden.

  Levensduur van QLED TV’s

  Ook bij QLED-schermen kan de verlichting ook tot wel 100.000 uur meegaan. Ze gebruiken kleine ledjes, quantum dots genaamd, die licht uitstralen wanneer er stroom doorheen gaat. Dit zorgt voor minder slijtage dan bij traditionele LCD-schermen.

  Echter, ook bij QLED-televisies kan de beeldkwaliteit na verloop van tijd iets achteruitgaan. En net zoals bij andere tv’s, zijn er dingen die je kunt doen om de levensduur van een QLED-televisie te verlengen:

  • Beperk de helderheid: Het constant op volle helderheid gebruiken van je televisie kan ervoor zorgen dat de quantum dots sneller slijten.
  • Vermijd stilstaande beelden: Hoewel minder gevoelig dan OLED-schermen, kunnen QLED-tv’s nog steeds last hebben van inbranden als gevolg van langdurige weergave van dezelfde afbeelding.
  • Zorg voor voldoende ventilatie: Oververhitting kan schade veroorzaken aan de onderdelen van de televisie, dus zorg ervoor dat er genoeg ruimte is rondom de tv voor luchtcirculatie.

  Praktische tips voor het verlengen van de levensduur van je televisie

  Bij de aanschaf van een nieuwe televisie speelt de verwachte levensduur een cruciale rol. Er zijn echter ook verschillende manieren om zelf de levensduur van je televisie te verlengen.

  Beperk langdurig gebruik
  Het voortdurend aan laten staan van de televisie draagt bij aan snellere slijtage. Het is raadzaam om de gebruiksduur van de televisie te beperken door deze uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is.

  Aanpassing helderheidsinstellingen
  De helderheid en het contrast van de televisie constant op het maximale niveau houden, kan ook leiden tot snellere slijtage. Experimenteer met verschillende helderheidsinstellingen op je televisie om een balans te vinden tussen beeldkwaliteit en belasting van het scherm.

  Goede garantiedekking
  Een goede garantieduur voor je televisie kan helpen bij eventuele problemen die kunnen optreden tijdens de levensduur van het apparaat. Het is zinvol om de garantievoorwaarden te bestuderen en te zorgen voor adequate bescherming.

  Oververhitting voorkomen
  Warme omgevingen of blokkering van de ventilatieopeningen kan leiden tot oververhitting, wat ernstige schade aan het apparaat kan veroorzaken. Het is goed om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is rondom je televisie om oververhitting te voorkomen.

  Aandacht voor deze aspecten kan bijdragen aan een langere levensduur van je televisie.

  Onderhoudstips levensduur tv

  Essentieel onderhoud om de prestaties en duurzaamheid van je televisie te behouden:

  • Regelmatige schoonmaak: Stof en vuil kunnen zich ophopen in en rondom de televisie, wat de koeling kan belemmeren en tot oververhitting kan leiden. Gebruik een microvezeldoek om het scherm voorzichtig af te stoffen en de ventilatieopeningen vrij te houden.
  • Software-updates: Zorg ervoor dat de software van de televisie up-to-date is. Fabrikanten brengen updates uit die prestatieverbeteringen en bugfixes bevatten, wat kan bijdragen aan een langere levensduur.
  • Vermijd statische beelden: Langdurige weergave van statische beelden kan leiden tot inbranden, vooral bij OLED-schermen. Maak gebruik van schermbeveiligingsfuncties of zet de tv op stand-by wanneer deze niet wordt gebruikt.

  Het belang van het veiligstellen van je tv met behulp van een muurbeugel en screenprotector:

  • Muurbeugel voor televisie: Een muurbeugel biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke manier om je televisie in de ruimte te plaatsen, maar vermindert ook het risico op omvallen door stoten of trillingen. Het kiezen van een geschikte muurbeugel, rekening houdend met het gewicht en de grootte van je televisie, is cruciaal voor een veilige installatie.
  • Screenprotector voor televisie: Een screenprotector kan het scherm beschermen tegen krassen en andere fysieke schade. Voor gezinnen met kleine kinderen of huisdieren kan dit een waardevolle toevoeging zijn om het scherm intact te houden.

  Door deze onderhoudsroutines consequent toe te passen, blijft de beeldkwaliteit optimaal behouden en worden potentiële veiligheidsrisico’s geminimaliseerd. Het implementeren van deze maatregelen draagt bij aan een langdurige relatie met uw televisietoestel, zowel in termen van functionaliteit als uiterlijk.

  Bescherming tegen bedreigingen via Smart TV-apps

  Smart TV’s hebben een grote verscheidenheid aan applicaties die de functionaliteit ervan vergroten, maar deze kunnen ook nieuwe risico’s met zich meebrengen. Het beveiligen van Smart TV-apps is een essentieel aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden.
  Hier zijn enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen:

  Regelmatige Software Updates

  Zorg ervoor dat de televisie en alle applicaties up-to-date zijn. Fabrikanten brengen updates uit die beveiligingslekken dichten en de weerbaarheid tegen malware verhogen.

  Betrouwbare Applicatiebronnen

  Download alleen applicaties van officiële app-winkels die door de fabrikant worden aanbevolen. Hiermee verklein je het risico op kwaadaardige software.

  Sterke Wachtwoorden en Authenticatie

  Gebruik sterke wachtwoorden voor je accounts op de televisie en activeer tweestapsverificatie waar mogelijk.

  Netwerkbeveiliging

  Een beveiligd thuisnetwerk is cruciaal. Stel een sterk wifi-wachtwoord in en overweeg het gebruik van netwerkversleuteling om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

  Beperkte Toegangsrechten

  Wees terughoudend met het verlenen van toegangsrechten aan applicaties. Overweeg welke rechten noodzakelijk zijn voor de functie van de app en beperk deze tot het minimum.

  Door proactief te handelen en bovenstaande maatregelen toe te passen, zorg je ervoor dat je smart TV beschermd blijft tegen externe bedreigingen, wat bijdraagt aan een langere levensduur van het toestel.

  Conclusie levensduur en gebruiksduur televisie

  Het kiezen van een televisie is een beslissing die verder reikt dan alleen de beeldkwaliteit of het design. De levensduur en gebruiksduur van een televisie is ook iets waar je rekening mee kunt houden. Door inzicht te hebben in de verschillende levensduren van LCD-, LED-, OLED- en QLED-televisies, kun je een meer geïnformeerde aankoop doen die past bij je lange termijn behoeften.

  De technische levensduur van televisies is vandaag de dag over het algemeen goed en niet super van belang bij het uitkiezen van een nieuwe. De gebruiksduur verwachting is met name relevant wanneer je tv stuk gaat binnen die periode. De verkoper zal ook dan hulp moeten bieden. UNETO-VNI heeft hier een richtlijn voor, maar die zal niet iedereen volgen.

  Bepaalde maatregelen kunnen de levensduur van televisies verlengen. Hieronder valt het beperken van langdurig gebruik, het hanteren van juiste helderheidsinstellingen en het vermijden van oververhitting. Regelmatig onderhoud en het nemen van veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van muurbeugels en screenprotectors, dragen eveneens bij aan een langere levensduur.

  Door deze tips toe te passen, kunnen je niet alleen genieten van een betere kijkervaring, maar ook economisch profiteren doordat je mogelijk minder snel je tv hoeft te vervangen. Wat wel opvalt is dat de schermverlichting standaard al zeer lang kan meegaan.

  Bekijk televisie aanbiedingen op coolblue.nl
  Bekijk Ultra HD (4K) tv’s bij bol.com
  Lees ook het artikel: waarop letten bij de aankoop van een televisie

  Veelgestelde vragen

  Waarom is het begrijpen van de levensduur van een televisie belangrijk voor je aankoopbeslissing?

  Het begrijpen van de levensduur van een televisie is belangrijk omdat het je helpt bij het maken van een weloverwogen aankoopbeslissing. Door te weten hoelang een televisie meegaat, kun je de duurzaamheid en waarde ervan inschatten.

  Wat zijn de factoren die van invloed zijn op hoelang een televisie meegaat?

  Verschillende factoren kunnen de levensduur van een televisie beïnvloeden, waaronder gebruikspatronen, kwaliteit van materialen, onderhoudsmaatregelen en omgevingscondities.

  Hoe kun je de levensduur van een LCD-televisie verlengen?

  Om de levensduur van een LCD-televisie te verlengen, kun je overmatig gebruik beperken, de helderheidsinstellingen optimaliseren en regelmatig onderhoud uitvoeren, zoals de software updaten en overmatig stof verwijderen.

  Wat is de gemiddelde levensduur tv van LED-televisies?

  LED-televisies hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele LCD-televisies. De levensverwachting van de verlichting van een LED-tv scherm kan oplopen tot ongeveer 100.000 uur. Dit betekent dat bij 5 uur kijken per dag, het licht van het LED-televisiescherm bijna 55 jaar kan blijven functioneren. De kan is groot dat andere (elektronische) onderdelen het vóór die tijd al begeven hebben. Ook de SMART-tv software is dan al sterk verouderd.

  Hoe kun je de levensduur van een LED-televisie verlengen?

  Je kunt de levensduur van een LED-televisie verlengen door matig gebruik te garanderen, optimale helderheidsinstellingen toe te passen en regelmatig onderhoud uit te voeren.
  Enkele tips om de levensduur van een LED-televisie te verlengen zijn onder andere het vermijden van overmatig gebruik, het verminderen van de helderheid wanneer mogelijk, en het schoonhouden van het scherm met een zachte doek. Daarnaast is het ook belangrijk om eventuele software-updates bij te houden en ervoor te zorgen dat de televisie voldoende ventilatie heeft om oververhitting te voorkomen.

  > Overzicht televisie

  4.2/5 - (72 stemmen)
  schermkennis.nl
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0