Levensduur en gebruiksduur televisie

Om te beginnen een korte uitleg van de levensduur en gebruiksduur:

  • Technische levensduur: hoelang de televisie meegaat, voordat die stuk gaat.
  • Gebruiksduur verwachting: hoelang wordt de televisie naar verwachting gebruikt voordat er een nieuwe aangeschaft wordt.

Levensduur LCD, LED, QLED en OLED TV

De levensduur van een televisie hangt voor een belangrijk deel af van het gebruik, de plaats waar die staat/hangt, het merk en het type. Een algemeen geldend antwoord op de vraag wat de levensduur is, isLevensduur en gebruiksduur televisie niet te geven. Echt slechte toestellen worden eigenlijk niet meer verkocht. Maar er zit electronica en software in. Er kan bij individuele toestellen natuurlijk altijd wat stuk gaan.

Een belangrijk onderdeel is het scherm. Er wordt wel beweerd dat de verlichting van een LCD 25.000 uur of langer mee kan. (O)LED zelfs nog langer. Het is echter maar de vraag of de electronica het zo lang uithoudt. Wanneer de tv bijvoorbeeld dagelijks 5 uur aan staat, dan kunnen de lampen van een LCD televisie, uitgaande van 25.000 branduren, ruim 13,5 jaar mee. Het is niet onwaarschijnlijk dat de tv voor die tijd al is vervangen omdat nieuwere televisies meer mogelijkheden hebben. En dit is een mooi bruggetje naar de gebruiksduur.

Gebruiksduur LCD, LED, QLED OLED TV

De wens om gebruik te kunnen maken van nieuwe technieken (bijv. 4K of HDR) of een groter scherm zijn veel voorkomende redenen om een nieuwe tv te kopen. Niet iedereen is even gevoelig voor nieuwe mogelijkheden en de gebruiksduur is zo bekeken dus persoonlijk.

Wanneer een tv stuk gaat, kan de gebruiksduur verwachting echter van belang zijn. Consuwijzer geeft aan:

“In de wet staat dat u recht hebt op een goed product. Gaat een product al snel kapot, dan is het niet goed. Dit wordt ook wel ‘ondeugdelijk’ genoemd. In dat geval hebt u vaak recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Ook als u geen garantie hebt of als de garantieperiode voorbij is. Hoe lang hebt u recht op een goed product? Dat hangt ervan af hoelang het product normaal gesproken meegaat.”

De vraag is dus: wat is een normale gebruiksduur verwachting van een televisie? Hierover is nogal wat discussie. UNETO-VNI heeft hier onderzoek naar gedaan en heeft het afhankelijk gemaakt van de aanschafprijs van nieuwe, ongebruikte (dus geen schowroommodellen) tv’s:

Aanschafprijs  Gebruiksduur verwachting
€ 0 – € 299 3 jaar
€ 300 – € 499 4 jaar
€ 500 – € 999 5 jaar
> € 1000 6 jaar

Tabel: Gebruiksduur verwachting televisies – bron: UNETO-VNI

Samengevat

De technische levensduur van televisies is over het algemeen goed en niet erg van belang bij het uitkiezen van een nieuwe. De gebruiksduur verwachting is met name relevant wanneer je tv stuk gaat binnen die periode. De verkoper zal ook dan hulp moeten bieden. UNETO-VNI heeft hier een richtlijn voor, maar die zal niet iedereen volgen.

Bekijk televisie aanbiedingen op coolblue.nl
Bekijk Ultra HD (4K) tv’s bij bol.com

> Overzicht televisie

Aanbiedingen tv Coolblue

4.1/5 - (65 stemmen)

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker


schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0