Beeldformaat TV en kijkafstand: welke schermformaat kiezen?

Bij de keuze voor een nieuwe televisie zijn twee dingen sowieso belangrijk: de grootte van het scherm en hoe ver je van de tv af zit (kijkafstand). Ze bepalen hoe goed je kunt genieten van je favoriete programma’s en films, of je nu in de woonkamer zit of in een speciale thuisbioscoop.

Beeldformaat TV en kijkafstand

Het belang van het juiste tv beeldformaat

Het formaat van het scherm, dus hoe groot de tv is, wordt meestal gemeten in inches. Een groter scherm kan indrukwekkend zijn, vooral als je graag films kijkt of games speelt waarbij je veel details wilt zien.
Het is goed mogelijk dat het beeld minder mooi is wanneer er vanaf een kleine afstand wordt gekeken naar een groot scherm. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de beeldbron en de resolutie van de tv.
Vanaf een te grote afstand kijken kan daarentegen ook nadelig zijn:

 • Moeilijk om alles te zien: Als het scherm te groot is en je te dichtbij zit, moet je je hoofd draaien om alles te kunnen zien. Dit kan vermoeiend zijn voor je nek en ogen.
 • Vermoeide ogen: Wanneer je te dichtbij zit.

Het ideale beeldformaat bij een kijkafstand voor je televisie bepalen

Bij het uitzoeken van een nieuwe televisie, speelt niet alleen het beeldformaat een rol, maar ook de kijkafstand. We hebben het dan over de afstand vanaf je ogen tot het scherm. Een te kleine kijkafstand kan leiden tot ongemak zoals oogvermoeidheid omdat je ogen voortdurend moeten focussen op details dichtbij. Aan de andere kant kan een te grote kijkafstand ervoor zorgen dat je de fijne details mist. Het bepalen van de ideale kijkafstand is dus van belang om ontspannen te kunnen genieten van je televisie-ervaring. Hier zijn enkele aanbevolen kijkafstanden voor verschillende beeldformaten volgens experts:

 • 32 inch televisie: De optimale kijkafstand ligt tussen 1.2 en 2 meter.
 • 40 inch televisie: Voor dit formaat wordt een afstand van 1.5 tot 2.5 meter aangeraden.
 • 50 inch televisie: Hier ligt de ideale afstand tussen 1.8 en 3 meter.
 • 55 inch televisie: De ideale kijkafstand voor dit formaat ligt tussen 2.1 en 3.5 meter.
 • 65 inch televisie: Voor deze grootte, wordt 2.4 tot 4 meter als optimaal beschouwd.
 • 75 inch televisie: De beste kijkafstand voor dit formaat ligt tussen 2,8 en 4,7 meter.
 • 85 inch televisie: De optimale kijkafstand voor dit formaat ligt tussen 3,2 en 5,3 meter.

Deze afstanden zijn gebaseerd op het idee dat je de televisie net voldoende ver weg wilt hebben om het hele scherm comfortabel te kunnen zien zonder dat je je ogen hoeft te bewegen, maar ook dichtbij genoeg voor details van de high-definition beelden.

Echter, deze aanbevelingen zijn richtlijnen en geen strikte regels. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de opstelling van je kijkruimte, kun je er natuurlijk voor kiezen om iets dichterbij of verderaf te zitten. Maar onthoud dus dat de kwaliteit van het beeld kan worden beïnvloed als de kijkafstand te klein of te groot is.

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker

Hoe kies je de juiste kijkafstand en een goed beeldformaat voor je TV?

Bij de aanschaf van een nieuwe televisie staat het beeldformaat tv centraal. De keuze voor het formaat bepaalt immers hoe je de content op je scherm ervaart. De term ‘beeldformaat’ verwijst naar de diagonale afmeting van het scherm, uitgedrukt in inches, waarbij 1 inch gelijkstaat aan 2,54 centimeter.
Onderstaande tabel vertaalt veel voorkomende formaten naar centimeters.
Beeldformaat tv:

26 inch = 66 centimeter
32 inch = 81 centimeter
37 inch = 94 centimeter
40 inch = 101 centimeter
42 inch = 107 centimeter
46 inch = 117 centimeter
50 inch = 127 centimeter
55 inch = 140 centimeter
60 inch = 152 centimeter

Beschikbare beeldformaten en kenmerken

Televisies komen in een scala aan formaten, variërend van compacte 20-inch modellen tot imposante 85-inch schermen. Hier zijn enkele gangbare formaten:

Klein (32 inch of kleiner)

Geschikt voor kleine ruimtes zoals keukens of kleine slaapkamers.

Middelgroot (33-49 inch)

Prima voor kleine tot gemiddelde woonkamers.

Groot (50-65 inch)

Aanbevolen voor ruime woonkamers en voor wie een meer meeslepende ervaring wenst.

Zeer groot (66 inch en groter)

Voor hele ruime woonkamer, thuisbioscopen of als je van dichtbij naar een zeer groot scherm wilt kijken.

Factoren bij het bepalen van een geschikt beeldformaat tv

De keuze hangt niet alleen af van persoonlijke voorkeur maar ook van de volgende factoren:

 1. Afmetingen van de ruimte: Meet de ruimte waarin je de TV wilt plaatsen om te bepalen welk formaat goed past zonder overweldigend te zijn.
 2. Kijkafstand: Als vuistregel geldt dat je kijkafstand ongeveer 1,5 tot 2,5 keer de beelddiagonaal zou moeten zijn. Bijvoorbeeld, bij een 55-inch TV zou je tussen circa 2 tot 3 meter afstand moeten zitten.
 3. Resolutie: Een hoge resolutie, zoals 4K, betekent heeft als voordeel dat je dichterbij kunt zitten zonder verlies van beeldkwaliteit. Té dichtbij kan zoals gezegd een oncomfortabel zijn voor je ogen of ervoor zorgen dat je je hoog moet draaien om het beeld goed te kunnen volgen.

Evolutie van beeldformaten in de televisiewereld

De evolutie van beeldformaten voor televisies biedt een aardig inzicht in de technologische vooruitgang. In de beginjaren van televisie waren kleine, bijna vierkante schermen de norm. Ze hadden een beeldverhouding van 4:3, wat betekende dat het scherm iets breder was dan hoog. In de jaren ’90 veranderde dit met de komst van breedbeeldtelevisies. Deze hadden een verhouding van 16:9, waardoor er meer ruimte was voor details en actie op het scherm. Deze verandering was een direct gevolg van de groeiende populariteit van films en het streven naar een bioscoopervaring in huis.
Tegenwoordig zijn er nog grotere en meer geavanceerde beeldformaten beschikbaar. De standaardmaten variëren nu van 32 inch tot wel 85 inch, met speciale modellen die nog groter zijn.
Hoewel het formaat sterk is toegenomen, is ook de technologie geëvolueerd. Van zwart-wit naar kleur, van analoge naar digitale uitzending, en nu naar 4K en zelfs 8K resoluties. Dit heeft allemaal bijgedragen aan het verbeteren van de kijkervaring en het bereiken van een beeldkwaliteit die bijna levensecht is.

Conclusie

Voor een goede TV-ervaring is het zaak om een evenwicht te vinden tussen het beeldformaat en de kijkafstand. De richtlijnen in dit artikel helpen je bij je keuze voor het juiste formaat.
|Laat je bij het kopen van een nieuwe televisie niet alleen leiden door aanbevolen kijkafstanden, maar uiteraard ook door je persoonlijke voorkeur.

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker 
> Led of OLED tv kopen, wat zijn de verschillen?

3.8/5 - (108 stemmen)

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker


schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0