Wat is een MicroLED televisie?

Het is goed mogelijk dat ze gaan zorgen voor een belangrijke evolutie op het gebied van televisies. En de komende jaren verschijnen ze langzaam opWat is een MicroLED tv de consumentenmarkt: MicroLED tv’s. Maar wat is een MicroLED televisie?

Het is een televisie met een andere manier van het verlichten van de individuele pixels op het scherm dan dat het geval is bij de reeds gangbare LCD-LED of OLED tv’s. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Om er een paar te noemen: net als bij een OLED tv is er sprake van een oneindig contrast doordat elke pixel helemaal uitgezet kan worden. Verder kunnen de leds bijzonder veel licht geven waardoor een prachtige helderheid verkregen kan worden en is het kleurbereik ook bijzonder goed.

Hoe werkt een MicroLED tv?

De techniek van een MicroLED tv is het beste te vergelijken met die van een OLED televisie. Bij beide soorten tv’s straalt een beeldpixel zelf licht uit. Dit is anders bij lcd tv’s, want daar worden de pixels verlicht door licht wat er vanaf de achterzijde op schijnt. Het verschil tussen OLED en MicroLED zit hem in de manier waarop de individuele pixels van het scherm licht geven. Bij OLED zorgen organische leds daarvoor. Meer daarover kun je lezen in het artikel OLED tv. Bij MicroLED gaat het om normale (anorchanische) leds die dus zo klein gemaakt zijn dat ze als pixel kunnen dienen. Elke pixel bevat drie microscopisch kleine leds: een rode, blauwe en groene. De combinatie daarvan zorgt voor elke gewenste kleur pixel. Samen met miljoenen andere pixels wordt het gewenste 4K beeld gecreëerd.

Wanneer zijn MicroLED tv’s te koop?

Samsung is volop bezig met de ontwikkeling van MicroLED panelen en had in 2018 een erg groot scherm (‘The Wall’) voor de zakelijke markt uitgebracht. In 2021 kwam daar een 110 inch scherm met 4K resolutie bij, waardoor het theoretisch ook bruikbaar wordt voor consumenten. Echt mainstream wordt het daarmee niet, want zowel de prijs (ruim boven een ton) als het formaat maken het in de praktijk niet interessant. Het duurt nog wat jaren voordat dat wél het geval is. Want de kunst zit hem in het zorgen voor een betrouwbaar productieproces, waarbij schermen gemaakt kunnen worden in formaten die gangbaar zijn voor consumenten tv’s. Daarnaast dient dat op een dusdanige schaal gedaan te worden dat het een steeds betaalbaarder alternatief voor OLED wordt. Het is onduidelijk wanneer dit precies het geval is.

4.4/5 - (16 stemmen)

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0