OLED tv

Oled tvNaast de beeldschermsoorten LCD en LED (deze laatste is een variant van LCD) is er een ander soort tv: de OLED TV. Hier lees je over wat de techniek globaal inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Bij het lezen van de informatie zult je er achter komen dat deze tv soort vele voordelen heeft ten opzichte van de traditionele ‘platte’ televisies.

Wat is OLED?

OLED is een afkorting van Organic Light Emitting Diode. De beeldpunten (pixels) van een OLED beeldscherm zijn zeer kleine organische leds die zelf licht uitstralen doordat er spanning op 2 lagen van de OLED wordt gezet.

Het feit dat het beeldpunt zelf licht uitstraalt is een belangrijk verschil ten opzichte van LCD of LED beeldschermen, want bij die displays wordt een lichtbron achter het scherm gebruikt om de beeldpunten zichtbaar te maken. OLED tv’s enerzijds en LCD en LED tv’s anderzijds zijn dus gebaseerd op wezenlijk andere technieken.

Het contrast van OLED schermen kan erg hoog zijn, juist omdat de pixels zelf licht uitstralen. Het licht kan erg helder gemaakt worden, maar als het uitgezet wordt dan is de pixel diepzwart.
OLED televisies hebben veel voordelen en daarom zetten veel fabrikanten in op dit type scherm. Er zijn ook nadelen te noemen, maar die zullen naar verwachting naar verloop van tijd minder relevant worden. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste voordelen en nadelen.

Voordelen OLED tv

De beeldpunten worden niet door een externe lichtbron verlicht, maar stralen zelf licht uit. Hierdoor ontstaan vele voordelen:

– Dunne televisies: OLED tv zijn nog dunner dan lcd en led tv’s
– De kijkhoek is erg groot
– De kleurweergave is beter
– Het contrast is hoog doordat de pixel zelf heel helder gemaakt kan worden maar ook helemaal zwart als deze uit staat.

Ook de responstijd is vele malen beter dan bij een led tv. OLED kan wel 1000 keer sneller zijn.
Het laatste belangrijke voordeel dat we hier noemen is dat het licht van OLED relatief energiezuinig is. Deze techniek past dus prima in deze tijd waarin er veel aandacht is voor energiezuinige apparatuur.

Nadelen OLED tv

Nog erg duur
Momenteel zijn dit type tv’s nog relatief duur. Wanneer de vraag er naar groter wordt en daarmee de productieaantallen toenemen, zal de prijs gaan dalen. Ook na de introductie van LED tv’s heeft zich een dergelijke ontwikkeling afgespeeld.

Levensduur
Net zoals bij andere verlichting gaat ook de kwaliteit van een OLED naar verloop van tijd achteruit. De techniek heeft zich niet bewezen qua levensduur. Toch is het nog maar de vraag of de levensduur echt een nadeel is ten opzichte van plasma, lcd en led televisies. Diverse fabrikanten melden namelijk al dat ze door een verbetering van de techniek de levensduur hebben verbeterd.

Bekijk  Ultra HD (4K) tv’s bij Coolblue
Bekijk  Ultra HD (4K) tv’s bij bol.com

> Verschillen LED en OLED tv

4.1/5 - (135 stemmen)
schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0