LED of OLED televisie kopen – Wat zijn de verschillen?

Er zijn momenteel 2 gangbare soorten tv’s om uit te kiezen: LED of OLED. LED is een variant van LCD. OLED is de meest nieuwe LED of OLED televisie - Wat zijn de verschillen
techniek.Voor de duidelijkheid: het kenmerkende verschil zit hem in het type scherm dat gebruikt wordt. Andere tv specificaties zoals de aansluitmogelijkheden en smart-functionaliteit worden niet besproken.
Er is overigens nog een soort tv, namelijk de plasma televisie. Grote merken zoals Samsung, Panasonic en LG maken deze echter niet meer. Plasma is daarom niet vergeleken met LED en OLED.

In dit artikel vind je verschillen op het gebied van prijs, beeldkwaliteit (zoals kleurweergave, contrast en responstijd) en het stroomverbruik. Er moet wel bij gezegd worden dat het hier om algemene verschillen gaat die per merk, type en generatie van televisies anders kan zijn. Dit artikel geeft een beeld op hoofdlijnen wanneer je een keuze wilt maken tussen het kopen van een LED of OLED televisie.

Om het beter te kunnen begrijpen wordt eerst kort uitgelegd hoe de techniek erachter werkt.

Hoe werkt een LED of OLED televisie?

De gebruikte techniek voor de schermen is als volgt:

LED: Een LED tv is zoals gezegd een variant van een LCD televisie. Het scherm bestaat uit vloeibare kristallen (vandaar LCD: Liquid Crystal Display). Deze kristallen worden vanaf de achterzijde belicht door led lampjes. Traditionele LCD televisies werden voornamelijk belicht door CCFL lampen. Led verlichting zorgt echter voor een duidelijk beter beeld.

OLED: De beeldpunten (pixels) van een OLED beeldscherm bestaan uit hele kleine (organische) leds die zelf licht uitstralen doordat er spanning op 2 lagen van de OLED wordt gezet. Er is hier dus geen sprake van een lichtbron achter het scherm, maar de lichtbron maakt onderdeel uit van het paneel. Hierdoor kunnen ze heel dun gemaakt worden. OLED is de afkorting van Organic Light Emitting Diode.

Beeldkwaliteit

Het onderwerp beeldkwaliteit is onderverdeeld in 5 gebieden.

Contrast

Om een pixel donker te maken kan een LED tv een groep van leds (al dan niet helemaal) dimmen. Er blijft echter altijd wat licht vallen op een beeldpunt. Compleet zwart wordt de pixel dus niet. De witwaarde kan, zeker met de nieuwe techniek HDR erg hoog gemaakt worden. Een OLED tv kan elke afzonderlijke pixel helemaal uitschakelen, waardoor die volledig zwart wordt. De witwaarde van een LED tv kan momenteel hoger gemaakt worden. Toch is het contrast van een OLED ongeëvenaard door de ultieme zwartwaarde. Er wordt bij OLED ook wel gesproken over een oneindig contrast.

Helderheid

Hier is de LED nog in het voordeel, al geldt dat zeker niet voor elk model. Een OLED paneel heeft echter de potentie om minimaal net zo een helder beeld te realiseren.

Bekijk de beste verkochte OLED tv’s bij Coolblue.

Gamen: responstijd en inputlag

Wanneer de tv ook gebruikt wordt om te gamen dan is de responstijd (of reactietijd) van invloed op de game-ervaring. Dit is de tijd waarin een pixel (beeldpunt) op het beeldscherm kan veranderen van zwart naar wit en weer terug naar zwart. OLED heeft een veel betere responstijd dan LED. Er wordt wel gezegd dat dit 100 of 1000 keer sneller is. Zie eventueel de testtabel van rtings.com om een indruk te krijgen van de verschillen.

Een ander aspect wat van belang is bij het gamen is de inputlag. Hierbij gaat het om de vertraging die optreedt vanaf het moment dat een televisie een signaal ontvangt van bijvoorbeeld een gameconsole en het moment dat het gewenste resultaat wordt getoond.OLED is op dit vlak in de praktijk niet beter dan lcd. Gezien de testtabel van rtings.com is het eerder andersom.

Veel televisies hebben een speciale game-mode die ingeschakeld kan worden om de game-ervaring softwarematig te verbeteren.

Kleurweergave

De nieuwste LED tv’s kunnen beschikken over een fantastische kleurweergave. Het hangt dan wel af van de techniek die daarvoor is gebruikt. Bij OLED is het bereik van natuurlijke kleuren feitelijk nog beter mogelijk dan bij LED. De vraag is of dat nu in de praktijk ook tot uiting komt.

Kijkhoek

Bij OLED televisies is de kijkhoek bijzonder goed. Bij LED varieert het nogal vanwege de techniek de wordt gebruikt.
De door de fabrikant gebruikte software technieken (bijvoorbeeld om het contrast te verbeteren) zijn, naast de schermtechniek, ook voor een belangrijk deel van invloed op de beeldkwaliteit. De Samsung LED tv UE49KS8000 heeft bijvoorbeeld zowel een horizontale als verticale kijkhoek van 178°. LG omschrijft de kijkhoek van hun OLED55E6V als ‘perfect’.

Onderstaande video laat de kijkhoek van de OLED55E6V zien.

Bekijk televisie aanbiedingen op coolblue.nl

Prijs: LED het goedkoopst

Qua aanschafprijs wint de led tv het. Deze is beduidend goedkoper dan de OLED. Dit komt mede door het feit dat de productiekosten hoger liggen omdat deze beeldschermen moeilijker te maken zijn. De prijzen voor OLED tv’s zijn echter wel aan het dalen en ze worden daarmee een steeds aantrekkelijker alternatief.

Stroomverbruik

In theorie zou OLED zuiniger zijn dan LED. Het energieverbruik hangt echter o.a. ook af van het formaat tv en de helderheid van het scherm. Daarbij zijn nieuwe generaties veelal zuiniger dan oudere door verbeterde technieken. Afgaand op de energielabels behoren de OLED tv’s momenteel niet tot de zuinigste.

LED of OLED? Hierbij nog een samenvatting.

 LEDOLED
Beeldkwaliteit+++
Contrast+++
Helderheid++
Kleurweergave+++
Kijkhoek+++
Responstijd+/-++
Inputlag++/-
Stroomverbruik+/-+/-
Prijs++/-

Bekijk de beste verkochte OLED tv’s bij Coolblue.

Meer over televisie

4.5/5 - (264 stemmen)

> Bekijk onze Televisie prijsvergelijker


Tags:

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0