Wat is de verversingssnelheid van televisie?

In dit artikel leggen we uit wat de verversingssnelheid van televisie is en waarom het van belang is voor gamers. Als gamer ben je op zoek naar de beste game-ervaring en daarvoor heb je de juiste apparatuur nodig. Daarom leggen we uit waarom de verversingssnelheid een cruciale factor is voor een optimale game-ervaring.

Wat is verversingssnelheid?

De verversingssnelheid (of refresh rate) verwijst naar het aantal keren dat het beeld op het scherm wordt ververst per seconde. Het wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden worden weergegeven. Dit is vooral belangrijk bij snelle actiegames waarbij elke milliseconde telt.

Waarom is de verversingssnelheid van televisie belangrijk?

Een hogere verversingssnelheid biedt verschillende voordelen:

Wat is verversingssnelheid van televisie?
 • Vloeiendere beelden: Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiendere beelden, vooral bij snelle bewegingen. Dit betekent dat je minder last hebt van haperingen en het beeld er realistischer uitziet.
 • Minder vertraging: Een lagere verversingssnelheid kan leiden tot vertraging tussen de actie die je op het scherm ziet en de input die je geeft via het toetsenbord of de muis. Een hogere verversingssnelheid minimaliseert deze vertraging, waardoor je sneller en nauwkeuriger kunt reageren.
 • Betere reactietijd: Met een hogere verversingssnelheid kunnen gamers sneller reageren op wat er op het scherm gebeurt. Dit is vooral belangrijk in snelle actiespellen waar elke milliseconde telt.
 • Minder motion blur: Een ander voordeel van een hogere verversingssnelheid is dat het motion blur vermindert. Motion blur treedt op wanneer er snelle bewegingen plaatsvinden op het scherm, zoals bij het draaien van de camera of het bewegen van je personage. Bij een lagere verversingssnelheid kan dit leiden tot onscherpe beelden, omdat het scherm niet snel genoeg kan reageren op de snelle bewegingen. Met een hogere verversingssnelheid wordt dit effect verminderd, waardoor de beelden scherper en duidelijker worden.

Wat zijn de gangbare verversingssnelheden?

Er zijn verschillende verversingssnelheden beschikbaar op de markt, maar gangbare voor gaming zijn:

 • 60 Hz: Dit is de standaard verversingssnelheid die je vaak vindt op oudere monitoren en televisies. Hoewel dit nog steeds acceptabel is voor algemeen gebruik, kan het tekortschieten bij veeleisende games.
 • 144 Hz: Dit is een populaire verversingssnelheid onder gamers. Het biedt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 60 Hz en zorgt voor vloeiendere beelden en een betere reactietijd.
 • 240 Hz: Dit is de hoogste verversingssnelheid die momenteel beschikbaar is. Het biedt de ultieme vloeiendheid en reactietijd, maar het verschil met 144 Hz is mogelijk niet merkbaar voor iedereen.

Welke verversingssnelheid voor televisie kiezen?

De keuze van de verversingssnelheid van televisie hangt af van je behoeften en budget. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

 • Budget: tv’s met hogere verversingssnelheden zijn over het algemeen duurder. Als je een beperkt budget hebt, kan een 60 Hz-monitor nog steeds voldoende zijn voor algemeen gebruik.
 • Gamers: Als je een (serieuze) gamer bent en snelle actiespellen speelt, is een hogere verversingssnelheid zoals 144 Hz of 240 Hz aan te raden. Dit zorgt voor een betere game-ervaring en een concurrentievoordeel.
 • Grafisch ontwerp en videobewerking: Voor grafisch ontwerp of videobewerking kan een hogere verversingssnelheid nuttig zijn, maar het is mogelijk niet zo cruciaal als voor gamers.

Factoren die de benodigde verversingssnelheid beïnvloeden

De benodigde verversingssnelheid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Het type game: Sommige games, zoals first-person shooters, hebben snelle en intense actie, terwijl andere games, zoals strategiespellen, minder snelle bewegingen hebben. Snellere games kunnen baat hebben bij een hogere verversingssnelheid.
 • Grafische eisen: Games met geavanceerde graphics en visuele effecten kunnen een hogere verversingssnelheid vereisen om alle details vloeiend weer te geven.

5/5 - (5 stemmen)
schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0