Ingebouwde TV Speakers, Soundbar of Losse Speakers?

Bij het kiezen van een nieuwe televisie, is het beste tv geluid bijna even belangrijk als de beeldkwaliteit. Een hoogwaardig geluidssysteem verbetert de kijkervaring en maakt tv-kijken meeslepender.
Zowel ingebouwde tv-speakers als geluidssystemen hebben een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn drie basisopties om uit te kiezen: ingebouwde TV speakers, soundbar of losse speakers. Elke optie heeft zijn eigen unieke kenmerken, voordelen en nadelen.

  • Ingebouwde TV speakers: dit zijn de speakers die al in je televisie zitten. Ze zijn handig omdat ze geen extra ruimte innemen, maar ze leveren niet het beste geluid.
  • Soundbars: deze compacte apparaten, voor of onder je tv, verbeteren het tv-geluid aanzienlijk zonder veel ruimte in te nemen.
  • Losse Speakers / Surround sound systemen: met losse speakers kan je een volledig surround sound systeem opzetten voor een thuisbioscoop-ervaring.

In dit artikel gaan we deze drie opties vergelijken en bekijken wat de beste keuze zou kunnen zijn voor jouw behoeften.

TV speakers

Ingebouwde TV Speakers, Soundbar of Losse Speakers?

Een voordeel van ingebouwde tv-speakers is dat ze een opgeruimde, geïntegreerde look bieden zonder extra apparaten of bedrading. Ze zijn ook gebruiksvriendelijk omdat ze geen aparte installatie vereisen. Aan de andere kant is een nadeel dat ze beperkt zijn in hun geluidsbereik en -kwaliteit, vooral bij goedkopere modellen.
Het is goed om te kijken naar de geluidskwaliteit van de beste tv’s met ingebouwde speakers. De topmerken zoals Sony, Samsung, LG, Panasonic en Philips hebben de nodige verbeteringen aangebracht in hun tv-geluidssystemen. Dit resulteert in een redelijke audio-ervaring zonder extra apparaten zoals soundbars of surround systemen. Maar echt fantastisch is dit geluid niet.
Enkele tv’s met aardige ingebouwde geluidssystemen zijn onder andere:

  • Sony A80L: Biedt Dolby Atmos-ondersteuning en Acoustic Surface Audio-technologie voor een meeslepend geluid.
  • Panasonic MZ2000: Uitgerust met een Technics-tuned soundbar aan de onderkant die zorgt voor krachtig en helder geluid.
  • Samsung S95C: Beschikt over Object Tracking Sound (OTS) technologie die het geluid beweegt in sync met de actie op het scherm.

Soundbars

Soundbars zijn ontworpen als een compacte oplossing voor het verbeteren van tv-geluid zonder de complexiteit van een volledig surround sound systeem. Hieronder worden de voor- en nadelen uiteengezet, alsook de kenmerken waarop gelet kan worden bij aanschaf.

Voordelen van soundbars:

  • Ruimtebesparend: door hun slanke ontwerp passen soundbars gemakkelijk onder de televisie of aan de muur.
  • Installatiegemak: meestal vereisen ze een eenvoudige installatie met weinig kabels, vergeleken met losse speakers.
  • Breder geluidsveld: ze kunnen een duidelijk merkbaar breder geluidsveld creëren, dan de geïntegreerde speakers van een tv.

Nadelen van soundbars:

  • Geluidskwaliteit: hoewel beter dan ingebouwde speakers, kunnen soundbars in principe niet concurreren met losse speakers qua geluidsdiepte en kwaliteit.
  • Geluidsverspreiding: in grote ruimtes kan een soundbar het geluid minder goed verdelen vergeleken met losse speakers.

Belangrijke kenmerken bij het kiezen van een soundbar:

  1. Geluidsvermogen: een hoger wattage kan zorgen voor een krachtiger geluid.
  2. Aantal kanalen: meer kanalen betekenen vaak een rijker en meer immersief geluid.
  3. Connectiviteitsopties en aansluitingen: zoek naar opties zoals HDMI, Bluetooth en WiFi voor gemakkelijke aansluiting en streaming.
  4. Smart functionaliteiten: sommige modellen bieden spraakbesturing of integratie met smart home systemen.

Bij het vergelijken van verschillende soundbars speelt geluidskwaliteit uiteraard een zeer belangrijke rol. Modellen variëren in helderheid, basweergave en vermogen om subtiele nuances weer te geven. Populaire keuzes bevatten vaak specifieke audiotechnologieën die bijdragen aan een verhoogde geluidsbeleving voor films, muziek en games.
Door te kijken naar zowel functionaliteiten als gebruikersreviews kan je bepalen welke soundbar het beste past bij persoonlijke voorkeuren en de specifieke opstelling thuis.

Losse speakers / Surround sound systemen

Bij het overwegen van losse speakers en surround sound systemen voor tv-geluid, komen er enkele voordelen en nadelen naar voren.

Voordelen van losse speakers:

  • Flexibiliteit: met losse speakers kunt je de geluidsopstelling naar wens aanpassen. Hierdoor kan de geluidsweergave geoptimaliseerd worden voor een specifieke kijkruimte.
  • Geluidskwaliteit: losse speakers bieden vaak een betere geluidskwaliteit dan ingebouwde tv-speakers of soundbars. Dit komt doordat ze grotere drivers en betere componenten kunnen bevatten. Een surround sound systeem creëert een ruimtelijk geluidseffect dat de kijk- en luisterervaring aanzienlijk verbetert.
  • Gedetailleerdheid: klanken zijn beter te onderscheiden, wat bijdraagt aan een rijkere geluidsbeleving.

Nadelen van losse speakers:

  • Ruimte: losse speakers nemen meer ruimte in beslag dan ingebouwde tv-speakers of soundbars. Dit kan een probleem zijn in kleinere ruimtes.
  • Installatie: het installeren van losse speakers is complexer zijn dan bij andere opties. Er zal rekening gehouden moeten worden met kabelbeheer en mogelijk extra apparatuur zoals een versterker of receiver.
  • Prijs: een uitgebreide setup met een goede receiver, kwaliteitsboxen (inclusief subwoofer) kan behoorlijk prijzig zijn.

Er zijn diverse opstellingen mogelijk met losse speakers. De meest voorkomende is de 5.1-opstelling, bestaande uit een center speaker, twee front speakers, twee surround speakers en een subwoofer. Maar er zijn ook andere configuraties mogelijk, zoals 7.1 of zelfs 9.1, afhankelijk van je wensen en de grootte van uw kijkruimte.
Wat betreft populaire losse speakersystemen kan men denken aan merken als Klipsch, JBL en KEF. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en biedt verschillende modellen aan om aan specifieke behoeften te voldoen. Bij de keuze voor losse speakers komt het neer op persoonlijke voorkeur, ruimte en budget.

Dolby Atmos:

Dolby Atmos helpt enorm bij het creëren van een meeslepende geluidservaring door geluid driedimensionaal weer te geven. Dit leidt tot het gevoel dat geluid niet alleen naast of achter, maar ook boven de luisteraar beweegt. Die kan bijvoorbeeld door bij een surroundsysteem een daarvoor geschikte box links- en rechtsboven aan de muur te hangen of er één bovenop zowel de linker als de rechter frontspeaker te zetten. Wat eerst een 5.1-opstelling was, wordt dan een 5.1.2-opstelling.
Het selecteren van compatibele apparatuur die samenwerkt om het volledige potentieel van Dolby Atmos te benutten, is essentieel als je hier van wilt genieten. Het is daarbij ook van belang om goede kabels te gebruiken.

Alternatieven voor ingebouwde TV speakers, soundbar of losse speakers

Naast de bekende keuzes zoals ingebouwde TV-luidsprekers, soundbar en losse luidsprekersystemen, zijn er nog andere opties om het geluid van je TV te verbeteren. Deze alternatieve mogelijkheden kunnen vooral handig zijn in specifieke situaties of als je persoonlijke voorkeuren hebt.

  • Actieve Luidsprekers: Dit zijn luidsprekers met een ingebouwde versterker, waardoor je ze direct op je televisie kunt aansluiten zonder een externe versterker nodig te hebben. Ze zijn compact en gemakkelijk te installeren.
  • Koptelefoons: Als je een meer persoonlijke luisterervaring wilt hebben of als je in een omgeving bent waarin je anderen niet wilt storen, dan zijn koptelefoons een te overwegen keuze.

De kwaliteit van het geluid speelt een belangrijke rol bij het beleven van content. Een heldere dialoog, diepe bassen en een breed scala aan geluidsfrequenties dragen bij aan de beleving van films, series en muziekprogramma’s. Daarom is het zeker de moeite waard om deze alternatieven te overwegen als je streeft naar een betere kijk- en luisterervaring.

Conclusie over ingebouwde TV speakers, soundbar of losse speakers

Het zorgen voor goed televisie geluid kent verschillende mogelijkheden en hopelijk heeft deze gids enige opheldering gebracht. Elk van de besproken opties – ingebouwde TV speakers, soundbar of losse speakers – heeft eigen unieke voordelen en nadelen.

TV Speakers zijn handig omdat ze ingebouwd zijn in je televisie, maar ze kunnen niet altijd de diepte en kwaliteit van het geluid leveren dat sommige kijkers willen.
Een soundbar kan een goede balans bieden tussen gemak en verbeterde geluidskwaliteit. Ze zijn compact, gemakkelijk te installeren en leveren vaak een beter geluid dan ingebouwde tv-speakers.
Losse speakers / Surround sound systemen bieden in potentie de hoogste geluidskwaliteit, maar vereisen ook de meeste inspanning om te installeren en op te stellen. Echter, als je de ruimte hebt en bereid bent de tijd te nemen om ze goed in te stellen, kunnen ze een prachtige luisterervaring bieden.

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke behoeften en situatie. Denk aan factoren zoals ruimte, budget, persoonlijke voorkeur voor geluidskwaliteit en hoeveel moeite je wilt doen om je systeem in te stellen.
Uiteindelijk is het doel uiteraard om een geluidssysteem te hebben dat jouw tv-ervaring verrijkt en zorgt voor vele uren kijk- en luisterplezier.

5/5 - (1 stemmen)

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0