Sony XH8096 4K HDR TV Review (KD-55XH8096)

Sony XH8096 4K HDR TV
7

€729,99

Beste deal op: mediamarkt.nlmediamarkt.nl
Sony XH8096 4K HDR TV Review (KD-55XH8096)
Sony XH8096 4K HDR TV Review (KD-55XH8096)
€729,99
Android TV
4K X-Reality Pro
Acceptabele geluidskwaliteit
Kleurkwaliteit

De Sony XH8096 4K HDR TV ligt net boven hun instap model (de X70-serie) 4K TV’s en biedt interessante extra’s als Android-tv, Apple airplay 2, bluetooth (tbv toetsenbord/muis), Dolby Vision HDR en Dolby Atmos geluid. Hij is verkrijgbaar in 6 formaten: 43″ (KD-43XH8096), 49” (KD-49XH8096), 55” (KD-55XH8096), 65″ (KD-65XH8096), 75″ (KD-75XH8096), 85″ (KD-85XH8096).

Sony XH8096 4K HDR TV

Ontwerp

Het scherm van de Sony KD-55XH8096 (en de andere formaten) heeft een fraai ontwerp. Het slanke en eenvoudige aluminium ontwerp zorgt voor een mooi uiterlijk. De tv heeft poorten aan de zijkant, waardoor hij prima aan de muur gemonteerd kan worden.
Wanneer je de tv wilt neerzetten, dan kun je de bijgeleverde minimalistische voetjes gebruiken.

Beeldkwaliteit

Het 4K scherm van de Sony KD-55XH8096 heeft een lovenswaardige beeldkwaliteit. ‘4K X-Reality Pro’ zorgt ervoor dat materiaal wat geen 4K resolutie heeft, dusdanig verbeterd wordt dat het er merkbaar mooier uitziet op het 4K scherm. 

Het ontbreken van ‘Full array local dimming‘ is echter een minpunt. De led verlichting is dan in een matrix verdeeld over de hele achterzijde en is afzonderlijke of per zone aan te sturen. Dit is dus niet het geval bij deze televisie en dat gaat ten koste van de piekhelderheid en contrastverhoudingen. Die twee zaken zijn van belang voor een mooie HDR kijkervaring en die is dan ook middelmatig. Toch biedt de HDR ondersteuning van deze tv zeker een meerwaarde. Hij kan overweg met de formaten HDR10, Dolby Vision en HLG. Dus niet voor HDR10+.
De Sony XH8096 4K HDR TV geeft een mooie kleurweergave dankzij de ‘live kleur technologie’ en het TRILUMINOS-scherm. Met TRILUMINOS-weergave zorgt het beschikbare kleurenpalet voor rijke en frisse kleuren.

Het valt te betwisten of de ‘Motionflow XR’-functie de beeldkwaliteit echt verbetert. De functie voegt extra frames toe om het beeld te ‘verzachten’. Sommige critici beweren dat dergelijke functies de videokwaliteit te erg verzachten, waardoor deze te vloeiend lijkt en een filmische ervaring niet ten goede komt. Voor mensen die videogames spelen kan het wel degelijk een verbetering zijn. De 60-Hz verversingssnelheid van de Sony XH8096 4K HDR TV is onder andere voor gaming niet optimaal. Een hogere verversingssnelheid van bijvoorbeeld 100-Hz zorgt voor een merkbaar soepeler beeld. 
Over het algemeen scoort de beeldkwaliteit van de Sony xh8096 naar behoren voor het prijssegment van deze tv. Het oogt rijk en scherp ondanks de aangegeven verbeterpunten. Uiteraard is de kwaliteit van het beeld altijd wel sterk afhankelijk van het materiaal wat afgespeeld wordt.

Geluid

De geluidskwaliteit van de Sony KD-55XH8096 is acceptabel. De tv heeft hiervoor twee ingebouwde speakers van elk 10 watt. Hoewel sommige klanten beweren dat de geluidskwaliteit niet voldoende is, kan dit mogelijk worden toegeschreven aan een slechte geluidskwaliteit van de inhoud die wordt bekeken, of aan te hoge verwachtingen.
Dolby Atmos verhoogt de algehele geluidskwaliteit door een driedimensionale surround sound-ervaring te creëren. Het wordt echter aanbevolen om externe luidsprekers aan te schaffen om hier volledig van te profiteren. 

Features

De Sony KD-55XH8096 heeft vele (smart) features. 

• Deze Sony KD-55XH8096 heeft een ingebouwd Android-besturingssysteem: Android TV. Dit betekent dat je niet alleen films kunt kijken of games kunt spelen, maar ook toegang hebt tot een breed aantal voor tv geschikte apps (zoals Disney+, Neflix en Kodi), die beschikbaar zijn in de Google Play Store. 
• De harde schijf heeft een opslagcapaciteit van 16GB en dat is normaal gesproken ruim voldoende.
• Met de ingebouwde Chromecast kunt je verbinding maken met je android telefoon om bijvoorbeeld Youtube-film[je te casten. Daarnaast is er ook compatibiliteit met Apple AirPlay en Google Home.
• Er is Bluetooth ondersteuning voor het aansluiten van een toetsenbord en muis.
• Met de ingebouwde browser genaamd Vewd kan op het web gesurft worden.

Eindoordeel

De Sony XH8096 biedt genoeg extra’s ten opzichte van het instap model, de X70-serie. De HDR ervaring is niet fantastisch en dat geldt ook voor de verversingssnelheid. Gamers doen er goed aan naar een andere tv te kijken. Maar ben je niet te veeleisend en wil je graag een goede Sony tv kopen die ook 4K beeld en HDR ondersteund, dan is deze tv zeker het overwegen waard.

4.3/5 - (23 stemmen)

7 Totale Score

Pluspunten
  • Android TV
  • 4K X-Reality Pro
  • Acceptabele geluidskwaliteit
  • Kleurkwaliteit
- Minpunten
  • Geen ‘full array local dimming’
  • Beperkte vernieuwingsfrequentie
  • Beperkte HD ervaring
schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0