Lcd, led of plasma: beeldkwaliteit

Veel kenners zullen zeggen dat de beeldkwaliteit van een plasma tv beter is dan dat van een LCD. Echter, het verschil tussen LCD en plasma is vanwege verbeterde beeldtechnieken inmiddels voor de gemiddelde consument eigenlijk niet meer van belang bij het maken van een keuze.

LED tv’s (en zeker full LED televisies) hebben echter als groot voordeel dat het contrast door de gebruikte verlichtingstechniek erg goed is. De vele fabrikanten gebruiken diverse (digitale) beeldbewerkingen en technieken om het beeld te optimaliseren. Het voert te ver om die allemaal te behandelen aangezien veel fabrikanten hun eigen methodes hebben.

local dimming halo effect led en plasmaEen techniek die het vermelden waard is is die van ‘local dimming’ bij LED televisies. Door ledjes achter het scherm te verdelen in secties en de lichtsterkte van een bepaalde sectie te dimmen of helemaal uit te schakelen wordt een nog betere zwart-weergave verkregen. Een nadeel ervan is echter dat er een ‘halo-effect’ kan ontstaan. Dit gebeurt wanneer er licht (bijvoorbeeld een zaklamp) wordt weergegeven op een zwarte achtergrond. Er verschijnt dan een soort gloed om het licht heen. Bij plasma tv’s treedt dit effect veel minder op. Ondanks het halo-effect is local dimming een duidelijke verbetering voor de beeldkwaliteit.

Ook voor de beeldkwaliteit geldt dat de meeste tv’s, of het nu een LCD, LED of plasma is, voor de gemiddelde consument goed zullen voldoen. Maar zeker voor iemand die hoge eisen aan de beeldkwaliteit stelt is het raadzaam om zich te verdiepen in de diverse beeldverbeteringstechnieken en te letten op andere specificaties van televisies.

> Stroomverbruik
> Levensduur
> Inbranden
> Kijkhoek
> Beeldkwaliteit

3.9/5 - (12 stemmen)
schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0