Wat is de lichtbron van een LCD tv scherm?

LCD staat voor liquid crystal display, oftewel vloeibaar kristalscherm. Gewone LCD tv’s maken veelal gebruik van zogeheten CCFL lampen (Cold Cathode Fluorescent Lamp) als lichtbron. Aan de uiteinden van de buislamp zitten er geen gloeidraden. Doordat ze erg efficient zijn produceren ze relatief weinig warmte en hebben ze een lange levensduur.

De External Electrode Fluorescent (EEFL)-lamp is een variant op de CCFL-lamp. Ook deze komt in LCD tv’s voor. Het technische verschil zit hem in de plaatsing van de electroden.

LED verlichting als lichtbron

De laatste jaren is een ander type achtergrondverlichting voor LCD’s naar de voorgrond getreden: LED-verlichting. Hierbij bevinden zich kleine led-lampjes aan de randen of over de hele achterwand van het beeldscherm. Dit type verlichting is energiezuiniger en zorgt voor een mooier, helderder beeld. Omdat de LED’s kleiner zijn dan de lichtbuizen bij de conventionele verlichting van LCD’s, is het mogelijk om het tv beeld beter te belichten, alleen op de plaatsen waar dat nodig is.

 

 

Beoordeel dit artikel

Tags:

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0