Lcd, led of plasma: stroomverbruik

Uiteraard verbruiken grote televisies meer stroom dan kleinere. Dat is dan ook één van de meest belangrijke aspecten om op te letten als het gaat om energieverbruik.
Daarnaast is het energielabel van belang. Sinds maart 2021 is die veranderd en dat heeft ervoor gezorgd dat een tv zuiniger moet zijn om een goed label te krijgen. stroomverbruik televisie - Energielabel 2

Een plasma-scherm verbruikt over het algemeen wat meer stroom dan een LCD-scherm van hetzelfde formaat. Hierbij moet wel vermeld worden dat plasma televisies van een latere generatie vaak een lager stroomverbruik kent en het belang hiervan dus minder relevant is. Daarnaast is het stroomverbruik van een plasmascherm afhankelijk van het beeld wat getoond wordt en dus variabel. Daarbij geldt: hoe meer licht er van het totale beeldvlak afkomt hoe meer stroomverbruik. Bij een lcd-scherm is dat niet altijd zo.

Er worden diverse technieken gebruikt bij lcd-tv’s met LED-verlichting. Zo kunnen de LED’s in de rand zijn aangebracht (edge lighting) of achter het beeldscherm (backlight). Des te meer ledjes er branden, des te hoger het stroomverbruik. Bij edge lighting zijn er relatief weinig led’s beschikbaar. Een Full LED tv beschikt er over velen. In theorie verbruiken LED tv’s minder stroom dan bijvoorbeeld een gewoon LCD scherm. In de beginperiode waren LED tv’s echter niet of nauwelijks zuiniger. Dit wordt steeds beter.

Inmiddels zijn er natuurlijk ook OLED tv’s die met hun pixels die zelf licht uitstralen weer anders omgaan met de energieverdeling. Dit hoeft niet verkeerd uit te pakken qua verbruik. Daarnaast is HDR ook het vermelden waard: door deze techniek te gebruiken wordt het licht (op delen van het scherm) versterkt, wat het verbruik verhoogt. Bij een tv die geschikt is voor HDR staat op het energielabel apart vermeld wat daarvoor het label en energieverbruik is.

Bekijk televisie aanbiedingen op coolblue.nl

> Stroomverbruik
> Levensduur
> Inbranden
> Kijkhoek
> Beeldkwaliteit

3.5/5 - (37 stemmen)

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0